Thursday, March 11, 2010

Demonov Leksikon - Tom Treći

Izreka: "Jebem mu sunce" / "sunce mu poljubim" / "sunce ti kalajisano" i sl..
Uobičajena upotreba: „Juče, brate, na Čigoti, kako se lik sa Pasatom zavukao pod kamion, jebem li ti sunce, od kola znači nije ostalo ništa!“
Smislenija upotreba - dramatizacija  
A: „A ovo mi je najmlađa ‘ćera, moje sunce.“
B: „Jebem ti sunce!“

Izreka: "Ko zna zašto je to dobro."
Uobičajena upotreba: U cilju degradacije intelektualnih kapaciteta korisnika do te mere da dotični nije u stanju da razlikuje očigledno dobro od očigledno lošeg.
Dozvoljena upotreba - dramatizacija
Profesor: “Konvertovanjem slike iz RGB u YCbCr kolor sistem, smanjuje se redundansa a najveca količina informacija se smešta u jednu komponentu. A ko zna zašto je to dobro? Ajmo, bilo ko?“

Izreka: "Što ti je život."
Uobičajena upotreba - dramatizacija
A: „Kad zarezuješ okruglu olovku izlazi u krug, a kad režeš onu osmougaonu izađe spirala.”
B: „E, što ti je život!”
Dozvoljena upotreba: (ne postoji)

Izreka: "Pun k’o brod."
Uobičajena upotreba: Izražava povoljno materijalno stanje dotičnog. Veoma povoljno. Datira iz vremena kada su se na Jadranu brodovi preopterećivali kako bi se smanjio viskozni otisak pri velikim brzinama. Valjda.
Dozvoljena upotreba: Jedan jedini primer. Kada mornar sa teškom nazalnom govornom manom želi da oglasi uzbunu i obavesti saborce o pojavi značajnog oštecenja na plovilu.
“Brate minli! Punko brod!”

Izreka: "Ko zna, zna."
Uobičajena upotreba: Alternativna formulacija zakona refleksivnosti koja se odomaćila u srpskom narodu. Tautologija po matematickoj logici, dok po logici zdravog razuma važi za kompletan idiotizam. Koristi se za iskazivanje dubokog poverenja u nekoga ko “zna”.
Dozvoljena upotreba: (Ne postoji)

No comments:

Post a Comment